Sześciu kandydatów na stanowisko prezesa NFZ

Do Ministerstwa Zdrowia wpłynęło sześć ofert w konkursie na stanowisko prezesa Funduszu - poinformował w poniedziałek (19 maja) rzecznik resortu zdrowia Krzysztof Bąk.

Termin składania ofert przez kandydatów upłynął poniedziałek (19 maja) o godz. 9

Jak przypomniał Bąk, zgodnie z procedurą naboru, oferty zostaną teraz zweryfikowane pod względem formalnym, następnie odbędą się rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami, którzy spełnili wymagania formalne. Minister zdrowia Bartosz Arłukowicz przedstawi wybranego kandydata premierowi.

Konkurs na prezesa NFZ został ogłoszony na początku maja. Od grudnia 2013 r. obowiązki szefa NFZ pełnił wiceprezes Marcin Pakulski, od 28 lutego zastąpiła go wiceprezes Wiesława Kłos.

19 grudnia 2013 r. premier Donald Tusk, na wniosek ministra zdrowia, odwołał z funkcji prezesa NFZ Agnieszkę Pachciarz. Jak wyjaśniał wówczas Arłukowicz, chodziło o niewłaściwą weryfikację osób, które w systemie eWUŚ były wykazywane jako nieubezpieczone i związany z tym wniosek prezes NFZ do MZ o zapłatę za te osoby.

W ocenie MZ Pachciarz przedstawiła zawyżoną liczbę takich osób i zażądała zbyt dużych pieniędzy z dotacji budżetowej na ich świadczenia zdrowotne. Prezes NFZ złożyła w tej sprawie skargę na ministra zdrowia do wojewódzkiego sądu administracyjnego. Jak tłumaczyła Pachciarz, wynikało to m.in. z konieczności zachowania dyscypliny finansów publicznych i ryzyka odpowiedzialności karnej za nierzetelne zarządzani instytucją państwową.

Pachciarz zastąpił - jako pełniący obowiązki prezesa - dotychczasowy wiceprezes NFZ Marcin Pakulski. Jednak w lutym Rada NFZ zdecydowała o odsunięciu go od pełnienia obowiązków prezesa na czas wyjaśnienia sprawy dotyczącej umowy NFZ z EuroMedic Medical Center w Katowicach. Wnioskował o to minister zdrowia. Pakulskiego zastąpiła wiceprezes Funduszu ds. finansowych Wiesława Kłos.

W ogłoszeniu o konkursie na nowego prezesa NFZ podano, że kandydat powinien m.in. posiadać: "wykształcenie wyższe magisterskie lub równorzędne w zakresie prawa, ekonomii, medycyny, organizacji ochrony zdrowia lub zarządzania", co najmniej 6-letni staż pracy, w tym co najmniej 3-letni staż na kierowniczym stanowisku, "wiedzę z zakresu spraw należących do właściwości NFZ" oraz musi mieć polskie obywatelstwo.

Zgodnie z ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, premier na wniosek ministra zdrowia, po zasięgnięciu opinii Rady Funduszu, powołuje prezesa spośród osób wyłonionych w drodze otwartego i konkurencyjnego naboru.

autor/ źródło: PAP