Stanowisko INFARMY w sprawie nowelizacji Prawa farmaceutycznego

Komisja Zdrowia na posiedzeniu 19 marca 2015 r. przyjęła sprawozdanie o poselskim projekcie ustawy o zmianie ustawy Prawo farmaceutyczne oraz niektórych innych ustaw. Zdaniem INFARMY jest to istotny krok w kierunku zabezpieczenia interesów polskich pacjentów, chroniący ich przed skutkami nielegalnego wywozu leków. Pragniemy jednocześnie wyrazić obawę, iż w związku z procedurą notyfikacji w Komisji Europejskiej prace nad nowelizacją ustawy mogą nie zakończyć się w trakcie obecnej kadencji parlamentu.

Przegłosowane przez Komisję Zdrowia propozycje rozwiązań są wynikiem kilkumiesięcznej pracy oraz wypracowania przez posłów szerokiego kompromisu z uczestnikami rynku farmaceutycznego. W toku prac legislacyjnych swoje opinie zaprezentowali przedstawiciele hurtowników, eksporterów, środowiska aptekarskiego oraz przemysłu farmaceutycznego. W opinii INFARMY tak szeroki zakres dialogu społecznego stanowi trwałą podstawę do stworzenia wyważonej i proporcjonalnej legislacji. Jesteśmy przekonani, że projekt ustawy w przyjętym przez Komisję brzmieniu zbliża nas do zagwarantowania pacjentom dostępu do leków ratujących zdrowie i życie, utrzymując jednocześnie konkurencyjną równowagę między podmiotami zajmującymi się dystrybucją i produkcją leków.

W związku z powyższym niezwykle istotne jest, aby kompromis wypracowany w toku trwających prawie cztery miesiące konsultacji, możliwie szybko stał się podstawą do ostatecznego uregulowania kwestii wywozu leków z Polski.

Biorąc pod uwagę konieczność skierowania projektu do Komisji Europejskiej w ramach procedury notyfikacji, pragniemy zwrócić uwagę na poważne ryzyko, iż prace nad nowelizacją ustawy mogą nie zakończyć się w trakcie obecnej kadencji sejmu. Tym samym, w związku z zasadą dyskontynuacji, kwestia wywozu leków z Polski pozostałaby nieuregulowana w perspektywie kolejnych kilkunastu miesięcy.

Związek Pracodawców Innowacyjnych Firm Farmaceutycznych INFARMA pragnie wyrazić nadzieję, że Parlament RP i Ministerstwo Zdrowia dołożą wszelkich starań, by zagwarantować szybkie procedowanie nowelizacji.

autor/ źródło: INFARMA