Oświadczenie Falck Medycyna po karambolu w Kowiesach

Po tragicznym karambolu na S8 w Kowiesach rozgorzała dyskusja na temat prawidłowości stosowanych procedur w czasie akcji ratunkowej. Zarząd Falck Medycyna przesłał do mediów oficjalne stanowisko, w którym zarzuca dyrektorowi łódzkiego pogotowia podawanie nieprawdziwych informacji.

Zarząd Falck Medycyna sp. z o.o. nie podjął się oceny faktów, pozostawiając jej dokonanie właściwym i kompetentnym organom oraz służbom.

"Pozostajemy jednak w przeświadczeniu, że dyskusja w środowisku medycznym na temat medycznych działań ratunkowych w wypadkach masowych przyczyni się do podniesienia jakości i sprawności zespołów oraz dyspozytorów w przypadku uczestniczenia w tego typu zdarzeniach, oraz popularyzacji procedury postępowania w wypadkach masowych, opracowanej i sprawdzonej w Falck Medycyna" - czytamy w oświadczeniu.

Zarząd firmy Falck wyraził w oświadczeniu swoje zdumienie postawą dyrektora Wojewódzkiej Stacji Ratownictwa Medycznego w Łodzi, któremu zarzuca świadome mijanie się z prawdą w przedstawianiu sytuacji na miejscu zdarzenia. Nawiązując do wypowiedzi dyrektora Bogusława Tyki oświadczył, że zdarzenie w Kowiesach "nie jest wykorzystywane w celu zaatakowania Wojewódzkiej Stacji Ratownictwa Medycznego w Łodzi, a niegodną jest insynuacja, iż „ktoś chce na tragedii zrobić interes".

Więcej: www.dziennikbaltycki.pl

autor/ źródło: Dzinnik Bałtycki