List otwarty PPOZ do premiera

Prezes PPOZ Bożena Janicka w imieniu lekarzy rodzinnych wystosowała list otwarty do premiera Donalda Tuska. Czego domagają się lekarze?

Według lekarzy rodzinnych obecna sytuacja w ochronie zdrowia jest coraz bardziej napięta, czego przykładem jest protest lekarzy OZZL, wystąpienia prezesa NRL oraz sprzeciw samego środowiska specjalistów onkologów i lekarzy rodzinnych, ale i pacjentów.

PPOZ uważa, że proponowany pakiet antykolejkowy i onkologiczny, mimo że w swoich założeniach miał przynieść poprawę, wymaga natychmiast gruntownego przemodelowania, obejmującego całość sektora opieki zdrowotnej, a nie tylko jego wybranych elementów.

W liście możemy przeczytać, m.in że świadczeniodawcy podstawowej opieki zdrowotnej skupieni w Porozumieniu Pracodawców Ochrony Zdrowia wyrażają sprzeciw wobec działań rządu i ministra zdrowia. „W tej kwestii popieramy środowisko medyczne, w tym Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy, które wyraziło swą dezaprobatę w stosunku do rozpaczliwych i nieprzemyślanych działań prowadzących do pogorszenia się publicznej opieki medycznej” – piszą w swoim liście lekarze rodzinni.

Możemy w nim przeczytać również to, że pomimo wielu zgłoszonych uwag do pakietu antykolejkowego i onkologicznego ekipa pod przewodnictwem premiera cały czas składa społeczeństwu deklaracje bez pokrycia, na co nie ma przyzwolenia środowiska polskich świadczeniodawców. „PPOZ podziela pogląd OZZL, że oszukujecie polskich pacjentów, sugerując, że można w ramach posiadanych środków poszerzać katalog świadczeń gwarantowanych, nie limitując ilości udzielanych świadczeń zdrowotnych.”

W liście czytamy także: „Z całą odpowiedzialnością podkreślamy, że chociaż działania ministra zdrowia są przede wszystkim skierowane na POZ, to do zapaści doprowadzą również onkologiczną opiekę zdrowotną, osiągając efekt dokładnie odwrotny do zamierzonego i to kosztem tej najbardziej doświadczonej przez los grupy pacjentów”.

autor/ źródło: PPOZ/medexpress.pl